Skiareál Hlinsko po sezoně 2010/2011

Home » Archiv aktualit » Skiareál Hlinsko po sezoně 2010/2011

Datum vydání: 29. 3. 2011

Jarní sluníčko navozuje myšlenky na cyklistické výlety, či práci na zahrádce. Tradičně je ale i obdobím pro bilancování uplynulé sezony v hlineckém skiareálu. Jaká tedy byla sezona 2010/2011 na hlineckých sjezdovkách?

Pětiletá bilance

Právě před pěti lety, tedy v roce 2006, bylo vybudováno přemostění silnice I/34 .Hlinecký kopec od té doby nabízí kvalitní sportovní trať střední obtížnosti v délce 500 metrů(označováno jako „červená obtížnost“). Na ni navazuje rodinný svah 300 m (tzv. „modrá obtížnost“) a zadní prudší trať s označením „černá“ a délkou ca.250 metrů.Vše doplňuje dětská cvičná louka, měřící 70 m.

První dvě sezony po přemostění silnice I/34 se vyznačovaly vyššími teplotami a malým přídělem sněhu. Období let 2006 až 2008 nebylo tedy k hlineckým lyžařům příliš nakloněno a sezony trvaly od 30 do 55 dnů.

S příchodem sezony 2008/09 konečně i příroda uznala, že hlinečtí sjezdaři potřebují trochu pomoci a dopřála dostatek mrazu a sněhu. Totéž následovalo v následujících dvou zimách, tedy i v sezoně 2010/11.

Průměrná délka provozu se pohybovala kolem 100 dnů s tím, že právě uplynulá sezona začala 4.prosince 2010 a trvala plných 103 dnů až do 16.března 2011.

Připočteme-li k příznivému počasí uplynulých tří sezon velké úsilí členů Ski klubu a množství odpracovaných brigádnických hodin, tak logickým důsledkem tohoto snažení je velmi dobře fungující lyžařský areál s minimem technických nedostatků během provozu.Tato skutečnost se projevila i po ekonomické stránce.

Ski klub Hlinsko je soběstačnou sportovní jednotkou, platí řádně nájem z užívaných ploch městu Hlinsku, splácí půjčky i úroky a nevelké prostředky, které zbudou, věnuje na rozvoj, investice, údržbu a opravy, které se provádějí vždy v době mezi sezonami.

Uplynulá sezona byla premiérou nové lyžařské školy „Ski fanatic school“.

V úzké spolupráci s Mlékárnou Hlinsko s.r.o. vznikl lyžařský „Tatrapark“.

Desítka instruktorů se starala denně o výcvik zájemců o lyžování, a to jak velkých, tak těch nejmenších, což ocenili zejména jejich rodiče.

Pro adepty sjezdového lyžování proběhly v závěru uplynulé sezony závody a navíc bude v podzimním období tohoto roku připraven nábor do oddílu závodního lyžování.

Informaci o dosažených výsledcích a chystané koncepci závodního oddílu sjezdového lyžování přineseme v dalším čísle Hlineckých novin.

Spolupráce s okolím

Provoz skiareálu se neobejde bez propagace a reklamy.

Proto i nadále pokračuje spolupráce s Rádiem Blaník, ČRo Pardubice, Deníky Bohemia i s ČTK a MF Dnes. Z místních vděčí hlinecké sjezdovky za propagaci KIS Hlinsko a Hlineckým novinám.

Letní období bude věnováno jak odpočinku, tak přípravám na další zimní sezonu.

Přejme si, aby byla opět úspěšná a zaznamenala opět takřka 200 tisíc průchodů sčítacími turnikety u vleků na hlineckých sjezdovkách, jako tomu bylo v uplynulé sezoně.

Robert Vokáč, jednatel Ski klub Hlinsko, o. s.

Hlinsko